Dykning i Kattegatcentret - 27.02.2011

Torsdag i skolernes vinterferie stod på en hyggelig familieudflugt til Kattegatcentret i Grenaa. Jeg havde på forhånd ringet til Teddy Vester som til dagligt driver Den Mobile Dykkerskole, der arrangerer dykning i Kattegatcentrets Oceanarium, for at aftale et dyk i det 1,5 millioner liter store bassin.


dyk1

Dyk i Oceanariet

Der var mødt 2 andre dykkere op, og efter en kort briefing foran det store akvarium og en omklædning, fik vi lov at hoppe i vandet på egen hånd. Oceanariet indeholder mange arter som findes i Kattegat, blandt andet pighaj, småplettet og storplettet rødhaj samt pighvarre, havål, lange, sej og torsk.


Fiskene er utroligt lette at komme rigtigt tæt på, da de er vandt til at blive fodret af dykkere fra Kattegatcentret. Gennem ruden til akvariet kunne man se både børn og voksne stå og iagttage de ”nye” arter i bassinet, som synes at have lidt større underholdningsværdi for tilskuere end fiskene.


Jeg besluttede mig for at lege lidt med på spøgen, og fik demonstreret både en regulatorgenfinding og et maskeskift for tilskuerne, samt vinket lidt til børnene. Efter ca. 30 minutter i vandet måtte mine 2 meddykkere opgive i deres våddragter, da vandtemperaturen på dagen var lige under 12 grader. Eftersom solodykning ikke er tilladt, gik jeg med op.


dyk2

Efter lidt at spise og en tur rundt og se på da mange flotte fisk der ellers er i Kattegatcentret, var det ved at være tid til at se de store tropiske hajer blive fodret. Hajbassinet indeholder flere større hajarter, blandt andet nursehajer, revlehajer, sort- og hvidtippede revhajer og to store sandtigerhajer. 


Dyk med hajerne

Jeg iklædte mig igen dykkerudstyret, og Teddy briefede mig kort om de forskellige arter i bassinet, og hvilke hensyn der blandt andet bør tages, når man dykker med næsten 3 meter lange og 200 kg tunge sandtigerhajer. Jeg skal da ærligt indrømme at der var lidt adrenalin i kroppen efter at have set den kraft og hurtighed specielt sandtigerhajerne tog for sig af retterne under fodringen med, men det er vel blot en naturlig reaktion når man skal dykke med hajer for allerførste gang?


dyk3

En stor muræne havde valgt at opholde sig netop det sted som var mest hensigtsmæssigt for os at glide i vandet, og da den ikke var meget for at flytte sig måtte vi klatre lidt rundt på stenene for at finde et alternativ.


Selve nedstigningen foregår ved at man glider stille i vandet, mens man sørger for at være negativ, så man når bunden hurtigst muligt. Her sætter man sig så på knæ i sandet og forsøger at trække vejret så lidt som muligt, for at lokke hajerne tæt på.
Nursehajerne og zebrahajen ser dog ikke ud til at være ret glade for gæsterne i vandet og fortrækker hurtigt til den anden ende at bassinet.

dyk5


Efter vi har siddet stille og roligt i omkring 10 minutters tid begynder man at kunne fornemme at der sker noget. Specielt revlehajerne og de sorttippede revhajer begynder at virke nysgerrige og kommer tættere på.


Sandtigerhajerne ser også ud til at have accepteret os, og nærmer sig stille og roligt. Begge arter kommer flere gange indenfor en meters afstand, og en revlehaj er på et tidspunkt få centimeter fra at svømme mig ned bagfra!


Jeg forsøger at synkronisere mit åndedræt med Teddys, for at skabe så lange perioder som muligt uden bobler, da det virker som om hajerne ikke er helt trygge ved lyden af dem. Vi sidder helt stille på bunden i ca. 30 minutter på denne måde, men jeg synes at tiden alligevel går ret hurtigt. Vandet er 24 grader varmt, men selvom jeg dykker i en trilaminat dragt med skiundertøj indenunder, begynder jeg at fryse lidt da vi ikke bevæger os.


dyk6

Vi afsøger bunden omkring hvor vi sidder, og finder et par flotte hajtænder, som jeg får lov at tage med op som souvenir.


Det er også på dette tidspunkt jeg opdager at den store muræne som spærrede vejen for os da vi skulle i vandet, rent faktisk har flyttet sig i mellemtiden og taget ophold i et hul i stenvæggen ca. 40 cm bag det sted, hvor min venstre hånd har befundet sig under det meste af dykket. Teddy gør tegn til at det er på tide at gå op, så vi svømmer en kort tur langs bunden, for at få vent os om, og kravler ud af vandet igen, med et stort smil. 


Det praktiske

Prisen for et dyk i Oceanariet er som certificeret dykker 375 kr. med eget dykkerudstyr. Har du brug for at leje et komplet sæt udstyr koster dette 150 kr. Prisen er ekskl. entré på 155 kr.

Dykket i hajbassinet koster 1350 kr. og her er entréprisen og lån af udstyr medregnet. Der gives ikke rabat ved brug af eget udstyr.

Alt i alt kostede de 2 dyk, og en hel dag i Kattegatcentret mig 1725 kr. hvilket må siges at være i den dyre ende af skalaen for 2 x ½ times dykning. Når dette så er sagt, så vil jeg stadig mene at det har været alle pengene værd. Hvor kan du ellers indenfor få timers biltransport på en iskold februardag, dykke i lunt vand med store hajer for så få penge?

/Lasse