Kædeudlægning!

Mission 'Søgekæde til Kontiki' og 'Flytning af Søbadsbøje'

 6 dykkere, 2 overfladefolk, 2 mekanikere, 1 Marsvinet II, 2 rebreathere, 3 dobbeltsæt, 1 15'er + pony, 2 undervandsscotere (til at bekæmpe den overvejende ikke-tilstedeværende strøm), 1 Jimmi + Marsvinets RIB (til undsætning af havareret Marsvinet II), 5-10 tomme plastikdunke, 3 hævesække, 1 10ltr-flaske m. air-gun, ca. 20 meter galvaniseret stålkæde i underskud, to ruller tyndt tovværk (rigeligt), 2-3 kraftige ankertov (hvoraf et sprang), tre særdeles tunge ankerringe (der blev bugseret til Kontiki), 5-10 dåseøl, dejligt solskinsvejr, et par regnbyger, anker + tov (praktisk når man har et par timers motorstop), for lidt mad og slik, 4 Snickers og Mars (som ingen dog fik spist), reserve-impeller til motor (heldigvis J), rigeligt m. overfladestrøm, højt humør m. passende mængde iblandet sarkasme, osv.

 

picDette var nogle af hovedingredienserne, da 5 Aktiver og 3 Marsvin (Poul Erik, Nicolai og Martin) d.28.juni drog på togt for at lægge en søgekæde fra land ud til vraget 'Kontiki' ved den Gamle Bro og flytte den gule bøje ved Søbadet. Togtet startede ved middagstid og ca. 7 timer senere var missionen udført. Så nu står den gule bøje, hvor den skal, og man kan, når der er nogenlunde strømstille, tage et stranddyk på vraget af 'Kontiki': man følger blot den udlagte stålkæde fra land de ca. 160 meter ud til vraget, som ligger på 26-29 meters dybde. Stålkæden er fastgjort inde på land ved de to brøndringe, der ligger i vandkanten ud for vraget, hvilket vil sige i vandkanten lidt til højre for Grimmermosehuset.

 

Som indledningsvist antyder blev det en begivenhedsrig dag: kæden var ikke lang nok til at nå fra land ud til vraget, så de sidste ca. godt 20 meter måtte improviseres i form af tovværk, og kølingen til Marsvinets motor gik i stykker, da den gule bøje ved Søbadet skulle flyttes, så Nicolai og PE brugte et par timer under dæk på at skille det hele ad, mens resten af besætningen nød solen og en varm øl på agterdækket… Til slut blev Jimmi tilkaldt, og netop i det sekund han dukkede op med rib'en, startede motoren igen! Den gule bøje blev flyttet, og missionen var dermed fuldført.p

 

Alle genvordighederne til trods havde vi en dejlig dag (det kan jeg selvfølgelig sagtens sige, når det ikke var mig, der lå under dæk i et kogende motorrum, indsmurt i motorolie, sved og filterrester (en skøn blanding af vandmænd, tang og sand).

 

Og nu kan jeg kun opfordre til at man tager søgekæden i brug og tager et stranddyk på Kontiki: sigten under springlaget har været på det seneste, så vraget (eller hvad der efterhånden er tilbage af det) tager sig ud fra sin allerbedste side. Kæden er fastgjort til to store ankerringe, der ligger få meter fra vraget. Og den gule bøje ved Søbadet står forankret på 18-20 meter vand for foden af skrænten, så ved strømstille kan man fint starte et godt Søbadsdyk med nedstigning ved bøjen.